Byhornet

Byhornet er Ballerup Historiske Forenings medlemsblad, som udsendes tre gange årligt. Bladet bringer artikler med lokalhistorisk indhold og holder dig opdateret om foreningens og museets aktiviteter. Hvert nummer er rigt illustreret med historiske fotos. Det aktuelle blad kan købes i museumsbutikken.

Gamle Byhorn

Du kan her finde de gamle artikler i Byhornet fra 1972 til 2020.
Du kan skrive ord fra artiklens titel, navn på artiklens forfatter eller udgivelsesår.
Du kan også skrive et søgeord.
Skriv til os, hvis du savner et søgeord.
Det seneste nummer

I Byhornets juninummer 2023 skriver Aage Dan Petersen om Ballerup Smede- og Maskinværksted, som hans farfar, Jens Aage Petersen, grundlagde i 1909. Ti år senere købte farfaren ejendommen Frederikssundsvej 49 og flyttede sin virksomhed hertil. Ejendommen eksisterer stadig, men har i dag adressen Sct. Jacobsvej 3.

På bladets forside ses bodegaen på Sct. Jacobsvej. Huset var oprindelig bolig for Jens Aage Petersen og hans familie. Jens Aage Petersen var afholdsmand, men ved et af skæbnens luner blev det tidligere beboelseshus i 1977 ombygget og lejet ud til bodega.

I bladets juninummer fortæller Janus Clausen desuden om Ballerup Teen Club, som eksisterede fra 1967 til 1968, Charlotte Holm Hansen beretter om malermesterens røde hus i Måløv, og du kan læse referatet fra foreningens generalforsamling.

Det første nummer

Ballerup Historiske Forening blev stiftet i 1936. Fra 1946 til 1975 udsendte foreningen hvert år et årshæfte. Men efter, at foreningen i 1969 havde fået overdraget Lindbjerggård i Pederstrup til foreningens samlinger af Ballerup-Måløv kommunalbestyrelse, opstod behovet for at kunne udsende oplysninger og meddelelser til medlemmerne oftere, end det kunne lade sig gøre i et årsskrift. Bestyrelsen besluttede derfor at udgive et medlemsblad, der kunne udsendes til medlemmerne flere gange om året, og det første nummer udkom i 1972.

I landsbyfællesskabets tid sammenkaldtes gårdmændene til bystævne med et byhorn, som oldermanden gik rundt i landsbyen og blæste i, og byhornet var symbolet på det gamle fællesskab. På museet opbevares en stor samling byhorn fra landsbyerne i området. Det var derfor naturligt, at bestyrelsen valgte dette navn til foreningens blad.

Poul Riis Svendsen tegnede et byhorn til forsiden af det første nummer.

Byhornets læsere opfordres til at skrive indlæg eller artikler med lokalhistorisk indhold til bladet.